0
0

MALVERN 01

BUILT BY PATCON DEVELOPMENTS

Completed:  2016

Type:  NEW RESIDENCE

This proposal for a new residence in Malvern sits on a tight lane, with small street setbacks to most properties, and a sense of inner city living.  This home replaces a single storey weatherboard miner’s cottage, and attempts to provide an improved use of the land, proposing a two storey home plus a basement.

The street only carries one way traffic, and there is no on street parking, so a single parking space has been provided for casual parking in the front yard.  Cars can pull their noses in under the cantilevering perforated copper, screening the western sun to the casual office space on the stair landing.

Being conscious of the visual bulk of a two storey home in this street was important, so the basement has been used to incorporate more amenity that a typical basement, reducing the program to the first floor, and hence the size of the first floor.  This also provides greater flexibility for the owner, with multiple zones being created for children in late high school and early university.